BİREYSEL TERAPİ
Ergen ve yetişkinlerle bireysel olarak uygulanan ve farklı kuramların uygulandığı talk terapi yöntemlerdir. Kişilerin yaşamlarındaki çıkmazları, zorlukları, duygusal çatışmaları, benlik arayışları gibi çok farklı konularda alanında uzman terapistlerce sağlanan bir hizmettir. Sorunun türüne ve uzmanın eğitim geçmişine göre Logo Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Gestalt Terapi, Hipnoterapi, EMDR, Analitik Terapi gibi birçok kuramsal yapı ile çalışılabilmektedir. Kişinin yaşamını yoluna koyduğu, tercihleri ve yaşantıları üzerinde kontrol sağlayabildiği mutlu ve memnun bir hayat döngüsü için mutlaka önemsenmesi gerekir.
OYUN TERAPİSİ
Oyun terapisi 3-11 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan en etkili yöntemlerdendir. Çocuklar yetişkinler gibi uzun uzun kelimelerle kendilerini ifade etmek noktasında iyi değillerdir çünkü beynin kapasitesi henüz o aşamaya erişmemiştir. Dil becerisi iyi olsa da yaşadıklarını anlamlandırma ve zihinde bir yere konumlandırmakta sorun yaşamaları oldukça da doğaldır. Yetişkinler için kelimeler ne anlam taşırsa çocuklar için de oyuncak aynı anlama gelmektedir. Çünkü çocukların evrensel dili oyundur. Altına kaçırma, kaka tutma, tırnak yeme, kardeş kıskançlığı, okula alışamama, korku ve kaygı problemleri, özgüven sorunu, öfke kontrol sorunu ve daha birçok konuda oldukça etkili çözümler sunan bir yöntemdir. İlk aşamada aile ile yapılan uzun anamnez görüşmesinden sonra ebeveynler ve terapistin karşılıklı olarak planladıkları bu süreçte yapılandırılmış oyun odasında çocuğun mevcut problemini oyun oynayarak içsel düzeyde aşması sağlanır. Asıl amaç çocuğun yaşadığı mevcut sorunu çözmenin yanında ilerleyen yıllarında da kullanabileceği önemli başetme mekanizmalarını kazanmasını sağlamaktır. Oyun terapisi eğitimi alınarak uygulanması gereken profesyonel bir hizmettir.
KUM TERAPİSİ
Kum terapisi bir tür oyun terapisi yöntemidir. Esas olarak 1920 yılında MargeretLowenfıled’ ın ‘Dünya Tekniği’ olarak duyurduğu yöntemi 1954 yılında Dora Kalf geliştirmiştir. Dora KalfJung’un öğrencisi ve aynı zamanda da komşusudur. Jung’ un derin metafor bilgisinden esinlenerek kendi çocukları ile Jung’ un torunlarının bahçedeki kum oyunlarından yola çıkarak kum oyunu terapisi tekniğini teorize etmiştir.
3-4 yaştan itibaren başlayıp üst yaş sınırı olamayan bir yöntemdir. Odada yüzlerce sayıda minyatürler ve özel ölçülerde iki tepsi bulunur. Kişinin raflardan seçtiği minyatürlerle bir sahne yaratması istenir. Bunun uzun süreli yorumlanmasına dayanan bir tekniktir. Çünkü insanoğlu sadece kendi deneyimlerinden ve bilinçdışından etkilenmez, atalarının bilinçdışından yani kollektif bilinçdışından da çokça etkilenir. Bu sebeple yaşadığımız sorunlar her zaman sadece bizimle ilgili olmayabilir. Kişinin kuma dokunduğu andan itibaren işlemleme sürecinin başladığı, konuşmanın dahi zorunlu olmadığı deneyimsel ve dışavurumcu bir tekniktir. Her sorun tipine uygulanabilen ve etki sağlayan kum terapisi eğitimi yıllar süren bir eğitimdir. Kum terapistlerinin de analizden geçip, uzun süreli süpervizyonlar alması ile devam eder. Şu an için Türkiye’ de sayıları 16 olan kum terapistlerden biri de merkezimizde hizmet vermektedir.
PREP PROGRAMI
PREP programı bir okuma geliştirme programıdır. Disleksi tanısı almış, okuma ve anlamada güçlük geçen, kodlama (harfleme) yapamayan çocuklara yöneliktir. Tüm bu süreç boyunca dikkat,planlama, eş zamanlı işlemler ve ardıl işlemler etkinleştirilir.PREP programı okumanın temel stratejisini öğretir. Eksik ya da yanlış kelimenin doğrusunu doğrudan öğretmez. Hedefimiz çocuğa kendi stratejisini geliştirip, bağımsız bir birey olmasını sağlamak. 7-11 yaş aralığında ki çocuklar için iyileştirici bir programdır. PREP programı okumayı ve anlamayı iyileştirmesiyle birlikte matematik ve diğer alanlarda da ilerleme sağlar. Ortalama 16 seans ve sonrasında sonuç alınmaya başlaması beklenmektedir. Tanısı olmayan, normal okuma becerisine sahip çocuklarda bilişsel zenginleştirme ve okumayı güçlendirmek içinde uygulanan bir programdır.
ATTENTIONER PROGRAMI
Bu program dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı almış çocuklara yöneliktir. 7-18 yaş arası tüm bireylerde uygulanır. Çocukların dikkatlerini daha iyi toplamalarını sağlamak için gerçekleştirilmiş, 15 seanslık yapılandırılmışnöropsikolojik terapi programıdır. Almanya da uygulanan ve başarı sağlayan bu program Türkiyeye de uyarlanmıştır. Başarısı kanıtlanmış olan bu programı dikkat süresini arttırmakta başarı sağlamıştır.
MOXO DİKKAT TESTİ
Dikkat, hiperaktivite, dürtüsellik ve zamanlama ölçümünde yeni kuşak yürütücü işlev testidir. MOXO Dikkat Testi 6-65 arası tüm bireylerde uygulanır. Uygulama süresi çocuklarda 15 dakika, yetişkinlerde 18 dakikadır. MOXO Dikkat Testini görsel, işitsel ve kombine çeldiricilerden oluşmaktadır. Sınavlarda başarı sağlamaya, zamanın iyi kullanımına ve doğru şekilde odaklanmanın uygulanabilmesine destek olur. MOXO Dikkat Testini yaptırmanız çocuğunuzun nelerden etkilendiğini anlamanızı, dikkat özelliklerini analiz eder ve buna uygun kişisel bir çalışma programı uygulamanızı sağlar. Test sonunda 3 farklı raporu; kişi profili, performans analizi ve Türkçe yazılı sonuç raporunu anında verir.Pavones Psikoloji, MOXO Dikkat Testi uygulayıcı onayı alan kurumlardandır.
GRUP OYUN TERAPİSİ
Hem terapötik sürecin çocuklar üzerindeki iyileştirme etkisini hem de sosyal öğrenmenin çocuklar üzerindeki gücünü birleştirerek çocuklara maksimum tatlıda sağlayacak 6 haftalık bir süreçtir. Yaparak ve yaşayarak öğrenme olarak da tanımladığımız bu çalışmalar sonucunda;
Bireylerde grup planlaması ve grupla karar verme yeteneğini gelişir,Çocuğun kendisini ve güçlü yönlerini tanımasını sağlar ve özgüvenini destekler .
Oyun ve canlandırmalar aracılığı ile farklı sosyal rolleri deneyimleyerek sosyal ilişkilerde empati duygusunun gelişmesini destekler .Korku, kaygı, üzüntü ve öfke gibi duygularını ifade etmeyi ve bu duygularla nasıl baş edeceklerini öğrenirler. Sözel olduğu kadar, bedensel olarak da kendilerini ifade etmeyi öğrenirler. Spontanitesini destekler, sorunlara anlık ve yaratıcı çözümler üretebilmelerini sağlar.